Program


Budapest Klezmer Band: Klezmervarázs

Budapest Klezmer Band: Klezmervarázs

Az est vendége: Szinetár Dóra

A Budapest Klezmer Band muzsikusai:

Jávori Ferenc Fegya – alapító, zenekarvezető, hangszerelő-zeneszerző – zongora

Kohán István - klarinét

Gazda Bence – hegedű, ének

Nagy Anna – harmonika

Barbinek Gábor – harsona

Máthé László – nagybőgő

Végh Balázs – dob, ütőhangszerek

 Az immár 29 éves múltra visszatekintő Budapest Klezmer Band előadásai rendkívüli élménnyé teszik a tradicionális zsidó zenét. Zenei átiratokat játszanak, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

A Budapest Klezmer Band Európában és Amerikában egyaránt ismert és közkedvelt, újra és újra sokoldalúságáról tesz tanúbizonyságot. Felléptek a Madách Színház, Kerényi Imre által rendezett „Hegedűs a háztetőn” című musicaljében, a Győri Balett és a Budapest Klezmer Band közös, "Purim, avagy a sorsvetés” című produkciójában, amelyben élőben adják elő Jávori Ferenc szerzeményét. Ezzel a produkcióval Hollandiában, New York-ban, New Jersey-ben, Szlovákiában, Németországban, Finnországban, Dániában, Svédországban, Olaszországban turnézott a két együttes, mindenhol óriási sikerrel. A „Menyasszonytánc” című saját klezmer-musicaljük az Operettszínházban 6 éve folyamatosan teltházzal megy. Játszották a Pécsi Nemzeti Színházban a „Getto” c. musical-drámát is.

A Budapest Klezmer Band megkísérelte a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t.


www.budapestklezmerband.hu 

A koncert 90 perc.

 

Jegyár: 4600 Ft